Bart van Elsacker

Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen van goede coaching en resultaat bereiken?

Ik vind dat je als coach moet kunnen verklaren waarom iets gebeurd. Als mensen begrijpen waarom het gestelde doel, niet of minder snel bereikt wordt, dan kunnen ze gericht actie ondernemen. Veel mensen worden door o.a. social media en andere wegen gek gemaakt met ‘de manier’ van bijvoorbeeld afvallen. Een goede coach kan een persoonlijk plan maken wat voor iemand werkt, waarbij hij de wetenschap achter de keuzes uit kan leggen zodat de sporter dit begrijpt.

Als je je lekkerste maaltijd moest uitkiezen, wat zou het zijn?

Goed gekruide zoete aardappelfrietjes met truffelmayonaise.

Hoe ontspan je, ontstress je en chill je?

Ik ontspan door mijn hoofd lekker leeg te maken. Voor mij werkt dit het beste door lekker te gaan sporten. Ik hou van krachttraining omdat ik mijn lichaam dan uit kan dagen en nog steeds de touwtjes in handen heb doordat ik zelf de oefeningen kan kiezen. Ook vind ik het leuk om een groepsles mee te pakken en daarna wat te drinken met medesporters. Mijn dag eindig ik het liefste door samen met mijn vrienden en onze katten op de bank een serie of film te kijken.

Welke karaktertrek waardeer je het meest in mensen?

Doorzettingsvermogen. Mensen zijn geneigd om een snelle oplossing te zoeken voor de problemen die ze tegenkomen. Echter werkt dit bij de meeste doelen die mensen stellen, in de sportschool, niet zo. Ik zie mensen om mij heen die zo gefocust zijn om een bepaald doel te halen en hier weken, maanden, jaren lang mee bezig zijn. Het doorzettingsvermogen dat deze mensen laten zien kan ik erg waarderen. Dit zie ik ook terug bij mijn klanten en dit maakt het werken naar een doel een stuk makkelijker.

Waar haal je de meeste voldoening uit als personal trainer?

Mensen oprecht helpen. Samen een manier vinden waarbij mensen met plezier het gestelde doel gaan bereiken. Als mensen actief iets doen met de handvatten die ik ze aanreik en daarmee ook verschil gaan zien in bijvoorbeeld hun fysiek, daar haal ik de meeste voldoening uit.

Welke uitdagingen wil je in de toekomst nog graag aangaan?

Mijn vriendin heeft in 2018 een aantal body fitness wedstrijden gedaan. Ik had geen idee wat ik mij daarbij moest voorstellen. In het begin, dacht ik aan een nare sfeer en veel mensen die bepaalde troep in hun lichaam spuiten. Toen ik erachter kwam dat dit niet het geval was bij elke bond in Nederland en dat er zelfs een bond bestaat waar alleen maar ‘natural’ sporters aan mee mogen doen, begon het idee aan een eigen body fitness wedstrijd mee te doen mij aan te spreken. Dit waar maken is op het moment de grootste uitdaging en ik wil dit in de toekomst aangaan.

Wat vind je zelf de beste en leukste workouts?

Ik denk dat er geen beste of leukste training is. Iets moet bij iemand passen en de training moet iemand kunnen volhouden. Ik vind zelf vernieuwende krachttraining leuk. Bijvoorbeeld met elastieken krachttraining doen of met alleen eigen lichaamsgewicht, iets anders dan gewoon ‘aan de gewichten trekken’.

Wat is jouw belangrijkste drijfveer om mensen te helpen met hun gezondheid?

Mensen zijn geneigd de makkelijkste weg te kiezen. Of dit nu is door ongezond te eten, omdat dit sneller bereid is, of door juist niet te gaan trainen, omdat dit alleen maar tijd kost dat liever ergens anders voor gebruikt wordt. Ik wil mensen laten inzien wat het effect is van goede voeding en de juiste training. Ik wil mensen zelf laten inzien hoe ze ervoor staan met hun gezondheid en hoe ze daar op de juiste manier verandering in kunnen brengen.

Op welke sportieve prestaties van je zelf ben je trots?

Ik heb meegedaan met de eerste Spartan Race in Nederland. Deze obstacle race is in Amerika erg populair, toen bekend werd dat de race naar Nederland kwam heb ik mij meteen ingeschreven. Zelf ben ik geen hardloper en daardoor ben ik nog trotser dat ik de wedstrijd zonder blessures of klachten af heb gemaakt.

Waar ben je in gespecialiseerd en waar wil je, je nog verder in verdiepen?

Ik heb mij de afgelopen tijd wat meer beziggehouden met voeding en krachtsport. Ik vind het erg interessant hoe het lichaam van iemand kan veranderen door andere oefeningen te doen en of de voeding aan te passen. In de toekomst zou ik mij nog verder willen ontwikkelen op het mentale vlak van de sport.

Vrijblijvend kennismaken?

Personal Training Try out

Go to Top