Een maximale inspanningstest, waarbij we continu je uitademingslucht analyseren, dat is de VO2max Test.

Een maximale inspanningstest, waarbij we continu je uitademingslucht analyseren, dat is de VO2max Test.

VO2max staat voor de maximale zuurstofopname en geldt als dé maat voor conditie. Hoe hoger je VO2max, hoe meer energie je met behulp van zuurstof kan produceren en hoe meer talent je hebt voor duursport.

De VO2max Test is een maximale inspanningstest op loopband, fiets of ander cardio apparaat, waarbij we continu je uitademingslucht analyseren.

Omslagpunt (FTP) en Trainingszones

Aan de hand van je ademhaling – de hoeveelheid én samenstelling van je uitademingslucht – kunnen we je omslagpunt bepalen. Het omslagpunt (FTP, anaerobe drempel) is de hoogste intensiteit die je nog net ‘langdurig’ kan volhouden en dit is voor duursporters een belangrijke prestatiebepalende factor.  Als de opgelegde belasting tijdens de VO2max Test eenmaal boven je omslagpunt uitkomt, is het niet meer mogelijk een evenwicht – steady state – in je lichaam te bereiken. Dit merk je aan een snellere ademhaling en uiteraard ook aan het gevoel in je benen.

Het omslagpunt is ook bepalend voor je individuele trainingszones. Veel hartslagmeters stellen ‘automatisch’ hartslagzones in op basis van de, wel of niet geschatte,  maximale hartslag. Maar hoe beter je getraind bent, hoe hoger je omslagpunt ten opzichte van je maximale hartslag ligt (en andersom). Daarom is het beter om de trainingszones te bepalen, zoals die voor jou gelden, en die waarden te gebruiken tijdens je trainingen.

Lactaat (melkzuur) & Ademhaling

De lactaatwaarde geeft de mate van verzuring aan op een bepaalde intensiteit. Lactaat kunnen we aanvullend meten tijdens een VO2max Test.

Veel duursporters kunnen hun ademhaling relatief lang onder controle te kunnen houden, tot ruim boven het omslagpunt. Alleen afgaan op de ademfrequentie, zonder analyse van de uitademingslucht of lactaatmeting, is dan ook niet verstandig aangezien dit tot een grote overschatting van het omslagpunt en de trainingszones kan leiden. Zoals bekend zal continu trainen op te hoge hartslagwaarden resulteren in oververmoeid- en zelfs overtraindheid.

Wel is het meten van het ademhalingspatroon zeker interessant. Want sommige sporters ademen verre van efficiënt door te oppervlakkig te ademen. Dat wil zeggen ademhalen met een hoge ademfrequentie en relatief weinig lucht per ademteug. Dit kost én extra energie én zorgt ervoor dat een inspanning onnodig zwaar aanvoelt, zoals uit onderzoek van Nicolo 2016 is gebleken.  Door een verkeerde ademhalingstechniek kan daarom, ook zonder medische oorzaak,  de prestatie wel degelijk direct of indirect negatief beïnvloeden.

Na afloop van de test bespreken we de eerste resultaten en geven we trainingsadvies

Na afloop van de test bespreken we de eerste resultaten en geven we trainingsadvies